Geçenlerde fotoğrafını paylaştığım çikolata ve mini makaronları, yılbaşını bir arada geçiremeyeceğimiz dostlarla düzenlediğimiz erken bir yılbaşı kutlaması için yapmıştım. Makaronlar klasik Fransız tipi sayılır, sadece alışılmış boyun yaklaşık yarısı kadar yaptım, küçük meşe palamutlarını andırmaları için kabuklarını tam düzleştirmedim ve minik şapkalar bıraktım. Çikolata ise tamamen markette çikolata seçmeye çalışırken "Aslında çilek ve pekanlı bir çikolata yapsalar ne kadar güzel olurdu" diye düşünüp, "En iyisi kendim yapayım" demem sonucu ortaya çıktı. Doğru malzemeleri seçtikten sonra olasılıklar sonsuz!
Tarifleri yazmadan önce, birkaç püf noktadan bahsetmek istiyorum:
* Çikolatayı benmari usülü eritirken asıl kabın içine su sıçramamasına,
* Çikolatanın tamamı değil, yalnızca yarısı eridikten sonra hemen ocaktan alıp kalanı karıştırarak eritmeye,
* Pekanları ve çilek kurularını iyice ayıklayıp aralarında kabuk ya da başka sert cisimlerin kalmamasına,
* Çikolatayı donduracağınız kalıbın altını yağlı kağıt ile sarmaya,
* Çikolata en az bir gece donmadan kalıptan çıkarmamaya dikkat edin.
Makaron konusunda daha önceden deneyimi olanlar ne kadar hassas bir tarif olduğunu bilirler. Bu konuda da dikkatli olmakta fayda gördüğüm bir kaç şey var:
* Havaya dikkat edin. Makaron yaptığınız günkü havanın nemi makaronlarınızı etkiler. Eğer nem yüksekse ısıyı 10 derece kadar düşürüp, fırında tutma süresini 1-2 dakika uzatmakta fayda var, yoksa büyük ihtimalle makaronlarınızın kabukları çatlayacaktır.
* Mutlaka nişasta oranı %3'ten az olan bir pudra şekeri kullanın. Marketlerde satılan çoğu pudra şekerine topaklanmayı önlemesi için nişasta katılır. Bu da makaron tarifini ciddi şekilde bozar. Ben Celal Usta'nın pudra şekerini tek geçiyorum bu konuda. Sadece internetten sipariş ile alabiliyorsunuz.
* Sıktığınız makaron kabuklarını fırına vermeden önce en az 20 dakika (dokunduğunuzda şekli bozulmayacak kadar sert bir kıvama gelene kadar) bekletin.
* Makaronları fırında olması gerekenden uzun tutarsanız acıbadem kurabiyesinden bir farkları kalmayabilir, zamanlamaya çok dikkat edin.
* Makaronları hazırlarken (özellikle kuru malzemeleri yumurta merengi ile karıştırırken) fazla ve sert hareketlerle karşıtırmaktan kaçının. Karıştırma işlemini silikon bir spatulayla, sanki kedi seviyormuş gibi yavaş ve hafif hareketlerle yapmalısınız. Yoksa hamur sulanır, makaronlar yayıldıkça yayılır, sonsuz olur :)
* Merengin yeterince sert olup olmadığını mikserinizi durdurup ucuna bakarak anlayabilirsiniz. Mikserin ucunda iki sivri şapkacık yukarı bakar şekilde duruyorsa, kıvamınız süper demektir. Yok boyunları bükülüyorsa, karıştırmaya devam.
*Fırından çıkan makaronlara hemen müdahale etmeyin, iyice soğumalarını bekleyin yoksa yağlı kağıdı terk etmek konusunda inatçı olabilirler.
Mini Makaronlar:
70 gr. toz badem
120 gr. pudra şekeri
60 gr. yumurta beyazı
20 toz şeker
5-6 damla limon suyu
60 gr. krema
150 gr. bitter çikolata
30 gr. tereyağ
Kırmızı jel gıda boyası
Toz baden ve pudra şekerinizi elekten geçirerek karıştırın. Yumurta beyazını limon ve şeker ile çırpıp sert bir mereng haline gelene kadar çırpın. Kuru karışımı merenge iki ya da üç parçaya bölerek ekleyin. Bu esnada gıda boyasını da ekleyip silikon spatula ile yavaş yavaş karıştırın. Sıkma torbası ile sıkıp, üzerleri sertleşene kadar bekleyin. Önceden ısıtılmış fırında 140 derecede 13 dakika kadar pişirin.
Ganaj için önce kremayı ocakta ısıtın (kaynatmanıza gerek yok), sonra ocaktan alıp içine çikolataları atın. Kremanın sıcaklığı ve sizin karıştırmanız sayesinde çikolata eriyecektir. Tereyağını da ilave edin ve soğuması için dolaba koyun. Makaron kabukları fırından çıkıp soğuduğunda yine bir sıkma torbası yardımıyla aralarını doldurun ve ta-daaa: Makaroncuklarınız hazır!
Çikolata:
1 ölçü beyaz kuvertür
2 ölçü sütlü kuvertür
Güneşte kurutulmuş çilek
Pekan cevizi
İlk olarak, ölçü derken kastım sadece beyaz çikolatanın sütlü çikolataya oranı. 200 grama 400 gram da yapabilirsiniz, 50'ye 100 de. Önce beyaz kuvertürü benmari usulü eritip, ufak parçalara böldüğünüz pekan ve çilek parçaları ile karıştırın ve çikolatanızın temelini oluşturması için kabın dibine dökün. Sonra da sütlü kuvertürü aynı şekilde eritip üzerine dökerek, bütün pekanlar ve çileklerle dilediğiniz gibi süsleyin. Buzdolabında bir gece donduktan sonra, muhteşem lezzetli çikolatınız sizi bekliyor!
Afiyetler olsun :)
Sevgiler,
Meriç
Ne kadar detaylı yazmışsın. Keşke daha çok tarif yazsan, böyle ip uçları versen. Çok beğendim.
YanıtlaSil