Anneannemin Yaz Çorbası

Çocukluğumun vazgeçilmez tatlarından bir kısmı, anneannemin eseridir. Cici papa (yumurtalı ekmek), pompik (hamur kızartması), sütlü papara (içinde baldan süte, peynirden ekmeğe her şeyin bulunduğu bir çeşit super food) gibi sanat eserlerinin yanı sıra, şekerli rendelenmiş şeftali ya da tereyağlı ve kırmızı erik reçelli ekmek gibi günlük ara öğünler de unutulmazlar arasındadır. Tabii yaş ilerledikçe bu lezzetlerin bir çoğu çocukluğa özgü kalsa da, yaşatılan tarifler mevcut, tıpkı başlığa adını veren yaz çorbası gibi!

Aslında kendisi "yaz çorbası" olarak geçse de, tam bir "comfort food"dur. Çocukken ne zaman hasta olsak anneannem bu çorbadan yapardı. İçimde dev bir sonbahar/kış sevgisi olduğundan sanırım, çorba fikrini her zaman çok sevmişimdir. Hatta sanırım serin, yağmurlu havaları anımsattığı için yazın çorba içmenin ayrı bir duygusu olabilir. Ne zamandır yemek tarifi paylaşmadığımı fark edince, bu güzel ve yapımı da oldukça kolay olan lezzeti kendime saklamamaya karar verdim!


Malzemeler:
4-5 tane olgun domates
4 sivri biber
1 soğan
3 kaşık ayçiçek yağı
Birkaç dal maydonoz
Bir avuç pirinç
Yarım limon
Yarım çorba kaşığı un
Tuz, pul biber, karabiber

Önce doğradığınız soğanı yağda bir güzel kavuruyor, ardından üzerine sivri biberleri ekleyip bir süre de onları çeviriyorsunuz. Renkleri değiştikten sonra rendelediğiniz domatesleri ekleyip bir süre  pişmelerini bekliyorsunuz. Üzerine gözünüzün ve damağınızın zevkine göre su ekliyorsunuz. Ben çok sulu çorba sevmediğim için 1 litre su yeterli oluyor. Ama dediğim gibi tamamen size kalmış. Bir avuç pirinci de tencereye atıp, kaynamasını bekliyorsunuz. Şimdi sıra geldi terbiye kısmına: Yarım çorba kaşığı unu biraz soğuk su ve yarım limonun suyu ile açıp, çorbaya azar azar ekliyorsunuz. Tuz, karabiber ve pul biberi koyduktan sonra, bir süre daha kaynatıp en son maydonozları atıyorsunuz. Maydonozları olabildiğince geç ekleyin ki fenalaşmasınlar çorbanın içinde :)
Çok sevdiğim bu çorbayı, kışın domates yerine salça ve ek olarak da kereviz sapı ekleyerek mis kokulu bir kış çorbasına çevirebilirsiniz.
Afiyet olsun!

Sevgiler,

Meriç

6 yorum:

  1. Off range bak! Vallahi de billahi de çok canım çekti. Yarın markete gidip en olgun domatesleri seçiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor, biliyor musunuz ben de yazın çorba da çay da içmeyi çok severim. Ama asıl sütlü papara ve cici papa kelimeleri beni çocukluğuma götürdü :) Gülümsedim istemsizce. Çok teşekkürler hem tarif için, hem de nostalji için :)

    YanıtlaSil
  3. Çok leziz bi çorbaya benziyor bu. Tam benlik sağlıklı ve sebzeli nomnomnom

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemelisiniz o zaman en kısa zamanda :)

      Sil

 

Twitter Updates

Translate

Instagram Photos