Saç Uzatmak


Bu ara eski blogu aratmayacak bir sıklıkta güzellik/bakım yazmaya başladım... Tüm bu çılgınlığı tetikleyen yegane şey ise Urban Decay'in Sephora'lara gelmesi ve benim bu palete ilk görüşte aşık olmam oldu. Sanırım iyi oldu, ilhamın nereden geleceği belli olmuyor neticede...
Son zamanlarda, özellikle son şampuan yazısından sonra, saç uzatmak ve hasarlı saçı onarmak ile ilgili bir çok mail ve mesaj almaya başladım. Saç yapısı herkeste farklı olduğundan, uzama ve iyileşme hızı da farklılık gösteriyor. O yüzden kesin kurallardan bahsedemeyecek olsam da, kendi deneyimlerime dayanarak öğrendiklerimi paylaşabilirim.

Doğal sarı-röfle/balyaj-kahve-sarı-platin-pembe-kahve şeklinde ilerleyen yorucu bir temponun ardından, aylardan şubat, senelerden de 2013'e ulaştığımızda saçlarım artık geri dönüşü olmayan bir noktaya gelmiş -hatta o noktayı çoktan geçmişti... Yapılacak en mantıklı şey, kendilerini olabildiğince kısa kesip, uzun bir süre de boyunca açıcılardan, ısıdan ve boyadan uzun durmaktı.

Şubat 2013'teki bu kesim, o güne kadar saçımı kestirdiğim en kısa boydu. O güne kadar hep "toplanabilecek kadar kısa" olmasına dikkat ederdim, ancak yanmış, kırılmış ve zayıflamış tutamlardan kurtulmak kısa, çok daha kısa bir model demekti...

O günden tam iki sene üç ay sonra (2 ayda bir uçlardan kırıkları kestirerek) bugünkü boya ulaşmış oldum. 2 sene uzun bir süre... Başlangıç noktasından bugüne ulaşmak hiç kolay olmadı: Bakım, bakım, bakım... Bir de tabii, saçınızın günden güne güçlendiğini gördükçe kendisine karşı olan acımasızlığınız da azalıyor. Aslında tamamen griye boyamak istiyorum ancak şu anki haline pek de kıyamadığım için erteleyip duruyorum ve sadece uçlarını boyatıyorum. Belki biraz daha uzadıktan sonra yaparım... Zaten "gri saç" uygulamasında, saça griliği veren boya değil de, o boyayı gösterebilmesi için saçın platine yakın bir sarıya açılması saça zarar veriyor. 

Şimdi, işin kişisel kısmını geçip, neler yaptım, neler ettim kısmına gelelim:

1. Isı dostunuz değil!
İlk 1 sene düzleştiriciye ve maşaya elimi sürmedim, föne de maksimum ayda 1 kez gittim. Özellikle nemlendirmeye ve canlandırmaya çalıştığınız saçlar için ısı çok zararlı.

2. Boyayı sınırlayın!
Bunu söyleyen ben miyim? Evet :) Saçlarımda renkleri görmeyi çok sevdiğim bir sır değil, ama süreç boyunca bu renkleri birkaç tutamla, ya da maksimum sadece saç uçlarıyla sınırlı tuttum. İlk kestirdiğimde kahverengiye boyalı olan saçlar, üzerinden bir buçuk sene geçtiğinde zaten kendi sarısına dönmeye başlamıştı. Ben de kahverengi kalan uçları açarak, tuhaf bir görüntü oluşmasını engelledim. O zamandan beri de, uçtaki griler hariç rengine hiç dokunmadım.

3. Şampuan ve saç kreminizi iyi seçin!
Evet bir kez daha bu konunun önemini vurgulayalım... Ben bu süreç boyunca Organix Biotin&Collagen ve Aveda Dry Remedy serilerinden faydalandım. Daha önceden de bahsettiğim gibi iki seriden de çok memnun kaldım.

4. Yağları es geçmeyin!
Bu süreçte 3 ayrı yağ (Nuxe, Organix, Aveda) kullandım. Yağları bazen dışarı çıkmadan önce genel bir ışıltı ve nem için bir kaç damla, bazen de saçlarımı yıkamadan önce 4-5 saat saçta tutmak için çok yoğun bir şekilde uyguladım.

5. Kırıklardan kurtulun!
Saçtaki kırıklar saçınızın boyu ne olursa olsun saçın genel görüntüsünü etkiler. Sağlıklı uzamaları için  belirli aralıklarla uçlardan kısaltmanız gerekir. 

İşte benim saç uzatma hakkındaki önerilerim ve uyguladığım yöntemler bunlar. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Sevgiler,

Meriç


8 yorum:

  1. İşte bu! Aylardır beklediğim yazı!
    Hemen yazdığın her ürünü araştırmaya başlıyorum, çok sağ ol!

    YanıtlaSil
  2. Bengisu Yılmaz2/6/15 15:21

    Bu Nuxe kuru yağ benim saçıma da çok iyi gelmişti. Ama ben sadece saçlarıma diil, yüzüme, kollarıma, bütün cildime de sürüyorum hele yazın baya iyi geliyor yapış yapış yapmadan nemlendiriyor.

    YanıtlaSil
  3. MakeUp w/ Coco14/6/15 21:35

    canım aveda güzel aveda. hastasıyım kendisinin. evet yani bi drugstore şampuanı fiyatında değil ama bi drugstore şampuanı da değil asla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama, karşılığını alıyor insan. İksir gibi :)

      Sil
  4. Gri saçların çok güzeldi, tamamını boyasan keşke!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke! Bunu ben de çok istiyorum, umarım bir gün :)

      Sil

 

Twitter Updates

Translate

Instagram Photos